Pink eraf geknipt bij criminele ontvoering

Tegen de 30-jarige Rotterdammer Jeremy T. is in hoger beroep 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist door het Openbaar Ministerie. Hij had een conflict met een andere crimineel. Daarbij schoot hij met een pistool op de auto van het slachtoffer, ontvoerde hem naar Leiden, eiste vervolgens een miljoen en knipte een pink af om zijn eis kracht bij te zetten.

Blinddoek

Jeremy T. (30) en zijn mede-verdachte T. van L. (24) kregen eerder van de rechtbank Amsterdam zes en drie jaar gevangenisstraf voor de ontvoering, poging doodslagen zware mishandeling in Amstelveen op 9 maart vorig jaar.  Het slachtoffer werd gedwongen om uit zijn auto te stappen, nadat er op geschoten was. Daarna werd hij geblinddoekt. Hij werd meegenomen in de auto van de daders en naar Leiden gereden.

Pink eraf

Daarna zijn in een (speciaal voor de ontvoering geregelde) woning de handen van het slachtoffer vastgebonden, moest hij zich uitkleden en is een stuk piepschuim in zijn mond gedaan. De verdachten wilden één miljoen euro zien van het slachtoffer. Om hun dreiging kracht bij te zetten, voor als de man niet zou betalen, is bij hem zijn pink afgeknipt. Er werd gedreigd om nog meer lichaamsdelen eraf te snijden als er niet betaald zou worden.

Sadistisch

De ontvoering was goed voorbereid. Een voorbeeld daarvan is dat er een peilbaken onder de auto van het slachtoffer was aangebracht. Toen ze op hem schoten, hadden de verdachten bivakmutsen op. Ook hadden ze zeil geplakt op de vloer van woning waar het slachtoffer naartoe werd gebracht, zodat bloed gemakkelijk kon worden opgeruimd. De advocaat-generaal noemde de ontvoering onmenselijk:

Het afknippen van de pink van het slachtoffer vind ik een wrede, sadistische daad. En daar ging grof geweld aan vooraf, op klaarlichte dag op de openbare weg. Dat het slachtoffer niet het leven heeft gelaten door dat schot, is niet aan verdachte te danken. Telkens als hij naar zijn hand kijkt zal hij worden herinnerd aan deze dag. Daarnaast dient met de straf ook een duidelijk en afschrikwekkend signaal te worden gegeven naar criminele groeperingen dat dit soort afrekeningen om welke reden dan ook, niet worden getolereerd en zwaar worden bestraft.