Pirki liep schutters in de armen

Derkiaoui “Pirki” van der Meijden (foto) wist eerst nog weg te komen, maar liep daarna op zijn vlucht zijn huurmoordenaars in de armen. Dat blijkt uit een uitzending van Opsporing Verzocht.

Niet onder controle

De 34-jarige Van der Meijden had op maandag 18 augustus een afspraak met iemand op de Borneokade in Amsterdam-Oost. Ze liepen via de Blauwpijpstraat over de Borneolaan. Bij het kinderdagverblijf aan die straat stonden twee mannen hen op te wachten. Eén van hen nam Van der Meijden van dichtbij met een automatisch wapen onder vuur, maar de schutter had het wapen niet onder controle. Van der Meijden werd in zijn been geraakt en rende weg.

Linskaf

Toen maakte hij een fout. Op een kruising op de Borneolaan is hij linksaf geslagen om richting de Borneokade te vluchten precies waar de schutters echter hun scooter hadden geparkeerd. Ze beschoten Van der Meijden opnieuw, dit maal met fataal gevolg. In het ziekenhuis is hij bezweken aan zijn verwondingen.

Bushokje

De politie zegt nog getuigen te zoeken: specifiek twee mannen die in een bushokje zaten waar Van der Meijden langs kwam tijdens zijn vlucht. De daders zijn gevlucht op een zwarte Vespa (met gestolen kenteken MT-93-LT). Ze reden richting de Borneolaan en daarna richting de Czaar Peterstraat, de Conradstraat en de Oosterburgergracht. De politie denkt dat het wapen onderweg misschien is gedumpt.

Verband

De liquidatie lijkt in verband te staan met een reeks van liquidaties en pogingen daartoe in de afgelopen twee jaar. Van der Meijden zou hebben deelgenomen aan de beschieting in de Staatsliedenbuurt waar twee jongens om het leven kwamen. Benaouf A., het beoogde doelwit van die liquidatie, zegt “Pirki” te hebben gezien. A. zei hem als een ‘professionele huurmoordenaar’ te zien.