Pistorius blijft voorlopig nog in cel

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius komt vrijdag niet vrij. De voor dood door schuld veroordeelde Pistorius zou vrijdag naar huis mogen om daar de rest van zijn straf uit te zitten, maar de minister van Justitie heeft daar een stokje voor gestoken. Hij laat de commissie die dergelijke beslissingen neemt, nogmaals naar het besluit kijken.

Pistorius kreeg vijf jaar celstraf omdat hij zijn vriendin Reeve Steenkamp doodschoot. Naar eigen zeggen dacht Pistorius dat er een inbreker in huis was. Van de vijf jaar, hoefde hij maar tien maanden in de cel door te brengen. De rest zou hij thuis uit mogen zitten.

Hoger beroep

Maar volgens minister Michael Masutha is dat besluit te snel genomen. Pistorius werd voor de rechtbank vrijgesproken van moord, en veroordeeld voor dood door schuld. Het OM is in hoger beroep gegaan; justitie denkt nog altijd dat Pistorius met voorbedachte rade heeft geschoten.

Het hoger beroep dient in november. Wanneer besloten wordt of Pistorius de straf die hij van de rechter kreeg opgelegd thuis mag uitzitten, is onduidelijk.