‘Pizzabakker importeerde cocaïne’

Het Openbaar Ministerie in Antwerpen heeft vijf jaar cel geëist tegen Omar G. (foto). Hij wordt verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie en het grootscheeps importeren van cocaïne. 16 andere leden van de bende staan ook terecht, waaronder Souhail D., de compagnon van Omar G. 

Volgens De Gazet van Antwerpen stond Omar G. bekend als de ‘mooie jongen’ onder de kickboksers. Hij was lid van de Bulldogs-stal van voormalig wereldkampioene Daniëlla Somers. Maar G. stond ook jarenlang op de loonlijst van een pizzeria in de wijk Borgerhout in Antwerpen, terwijl hij er al lang niet meer werkte. G. betaalde de eigenaren zelfs om er officieel werknemer te mogen zijn en zichzelf zo een legitiem inkomen te geven.

Onkel Grijze

De organisatie van Omar G. heeft volgens het OM in de periode 2012 – 2014 enorme winsten gemaakt. Begonnen als straatdealer werkte G. zich in korte tijd op tot leider van een bende die bijna een monopolie had in de Antwerpse drugsdistributie. G. en zijn compagnon Souhail D. betrokken hun cocaïne bij Yasin El A., de oom van Souhail, die ook wel Onkel Grijze werd genoemd. Als groothandelaar had hij omvangrijke hoeveelheden cocaïne ter beschikking. Ook Nourdine D., een vertrouwenspersoon van Omar G., leverde grote hoeveelheden drugs aan de organisatie. G. en D. zorgden er vervolgens voor dat de zakken cocaïne verpakt werden in verbruikershoeveelheden voor de dealers op straat.

Rotterdam

De groep rond Omar G. en Souhail D. investeerde ook zelf in coketransporten, via de haven van Rotterdam. Volgens De Gazet van Antwerpen gebeurde dat via Salim E.J. In Zuid-Amerika kochten ze cocaïne voor de prijs van 5500 euro per kilo, terwijl die in Antwerpen voor bijna het tienvoudige werd verkocht, ongeveer 50.000 euro per kilo.

Barky en Patje Haemers

In de onderlinge communicatie gebruikten de leden van de criminele organisatie verschillende bijnamen. Omar G. bijvoorbeeld liet zichzelf Patje Haemers noemen, naar de grote Belgische gangster uit de jaren tachtig. Souhail D. werd Philippe Lacroix genoemd, ook al een vooraanstaand lid van de Haemers-bende. Het manusje van alles van Omar G. werd Hondje of Barky genoemd.