‘Plan aftappen Facebook en WhatsApp sneuvelt’

Een plan van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om verkeer van FaceTime (Apple), Facebook en WhatsApp te gaan onderscheppen wordt door het kabinet niet doorgezet, zo schrijft de Volkskrant. In mei kondigde Grapperhaus een onderzoek aan om de mogelijkheden daarvoor te verkennen.

Ingewikkeld

Vervolgens had er na dat onderzoek een wetsvoorstel moeten komen.

De Volkskrant schrijft nu dat door onvoldoende politieke steun het kabinet vorige week heeft besloten het plan te laten varen. Regeringsfracties D66 en VVD zouden niet mee willen werken.

Zogenoemde over the top-diensten (OTT) zijn zelf versleuteld en maken gebruik van de infrastructuur van andere bedrijven (internet, telefonie). Internet- en telefonieproviders zijn wettelijk verplicht voor de overheid aftapbaar te zijn. Voor OTT-diensten geldt dat niet. Het is juridisch ingewikkeld om die verplichting ook op te leggen aan bedrijven als Apple en Facebook omdat dit buitenlandse bedrijven zijn.

Veiliger

Een ander probleem voor het opheffen van de encryptie voor de opsporing- en inlichtingendiensten is dat het botst met het kabinetsbeleid dat goede encryptie juist wil stimuleren omdat het Nederland veiliger maakt tegen spionage en criminaliteit. Daarom vindt het kabinet dat er geen beperkende wettelijke maatregelen mogen komen ‘wat betreft de ontwikkeling, beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland’.