Plasterk wil dna-databank voor AIVD

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat de AIVD een dna-databank gaat bijhouden. De geheime dienst deed dat al op kleine schaal, maar werd door de toezichthouder op de vingers getikt. Het materiaal is vernietigd, aldus de minister, die nu wil dat een dergelijke databank alsnog wordt toegestaan.

De toezichthouder concludeerde onlangs dat op ‘beperkte schaal’ een lijst van dna-profielen en namen werd bijgehouden. Om hoeveel profielen het precies ging, is niet duidelijk. Het gaat om materiaal dat door de AIVD is verzameld van bijvoorbeeld tandenborstels. Dergelijke dna-gegevens mogen worden onderzocht, maar als de identiteit is vastgesteld moet het materiaal worden vernietigd. De AIVD deed dat dus niet, en sloeg het materiaal juist op.

Onderzoek naar gezondheid

Volgens Plasterk is dna een goed opsporingsmiddel, schrijft De Telegraaf. ‘Als we DNA van iemand hebben en die pleegt daarna bijvoorbeeld een aanslag, kun je hem of haar direct identificeren’, aldus de minister. Ook kan van uitgereisde jihadisten makkelijker worden vastgesteld of ze zijn overleden, of kan worden gecontroleerd of iemand niet met een vervalst paspoort uitreist.

De AIVD had het materiaal ook verzameld om de gezondheid van iemand te kunnen bepalen, meldde de toezichthouder. Dat onderzoek was nog niet uitgevoerd. Zulk onderzoek is niet toegestaan, en Plasterk wil de wet op dat punt dan ook niet veranderen.