Platte diender verdiende €100.000

De van corruptie verdachte Limburgse rechercheur Mike D. heeft ruim een ton verdient met het doorgeven van politie-informatie aan criminelen. Dat zei het Openbaar Ministerie vandaag tijdens de eerste rechtszitting in Maastricht. Mike D. liep tegen de lamp na de inzet van undercover-rechercheurs die zich voordeden als geïnteresseerde kopers.

De verdachte politieman wordt ervan verdacht op grote schaal  informatie uit Limburgse politiecomputers te hebben doorgespeeld aan criminelen. Voor kleine stukjes informatie vroeg hij 50 euro, maar hij verkocht ook ‘abonnementen’ waarbij afnemers regelmatig een beroep op hem konden doen.

Een neef, oom en tante van Mike D. zijn ook verdachten in deze zaak. Mike D. leverde informatie op bestelling en leverde die af op stille bospaadjes in de omgeving van Kerkrade. Hij werd een jaar lang gevolgd door een undercover-team dat bewijs tegen hem verzamelde.

Derde mol

Mike D. is de derde politiemol in korte tijd die is aangehouden. Onlangs liep een Haagsche agent tegen de lamp. De man wordt verdacht van corruptie, schending ambtsgeheim, medeplegen inbraken en deelneming aan een criminele organisatie. Vorig jaar kwam ook al een groot schandaal met een politiemol aan het licht. Mark M. werd in september 2015 aangehouden. Hij zou politiedossiers hebben verkocht aan criminelen en actief zijn in de wiethandel. De politie vond bij hem thuis in Weert 235.000,– euro cash. Hij reed in grote auto’s, had dure horloges en ging op luxe vakanties. In juni kwam hij voorlopig op vrije voeten. Hij  bleek inzage gehad in ruim honderd strafrechtelijke onderzoeken. Tegen hem loopt inmiddels een uitgebreid strafproces.