Pleegde ‘de kameleon’ een Tielse moord?

‘De verdachte heeft de kenmerken van een kameleon. Ze past zich snel aan de omgeving aan’, zei de teamleider van de politie tijdens het onderzoek naar de moord op Guus Völker (foto) uit Tiel in oktober 2011. Die verdachte is Klasina van L., de vrouw van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag in de rechtbank in Arnhem een celstraf van 13 jaar voor de moord op haar man.

Door Michael de Hoogh

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen verdachte Klasina van L. werd drie maanden geleden aangehouden door de Arnhemse rechtbank omdat de rapportages van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Independent Forensic Services (IFS) niet helemaal compleet waren. Er moest meer onderzoek naar de aangetroffen bloedsporen gedaan worden.

Doodgestoken

Vandaag (woensdag), drie maanden later dus, kwamen er weer geen keiharde conclusies van de deskundigen omtrent de bloedsporen. Voor het OM geen reden om te twijfelen aan de schuld van Klasina van L. De 56-jarige vrouw heeft volgens de officier van justitie haar man Guus Völker uit Tiel vermoord. Guus Völker werd in de nacht van 19 op 20 oktober dood gevonden in zijn woning. Vermoord door messteken in de borst nadat hij al een paar keer met een hard voorwerp op zijn hoofd was geslagen terwijl hij sliep.

Inbraak

Verdachte van L. belde die nacht zelf de politie en zei: ‘Ze zijn bij ons in huis, in Tiel (…). Ik heb de slaapkamerdeur dicht (…). Ik zit op een andere kamer (…). Ik weet niet wat er met mijn man aan de hand is.’ Volgens de verdachte werd er ingebroken bij hun thuis en is haar man door een onbekend persoon vermoord.

Het OM gelooft daar niets van. ‘Deze vrouw liegt over alles’, zei de officier van justitie woensdag. Volgens het OM heeft Van L. de inbraak in scene gezet. Ze wilde van haar man af. Hij had geen oog meer voor haar en Van L. was al maanden bezig met de voorbereidingen om van hem af te komen. Scheiden was geen optie. Ze zocht op internet naar termen als ‘dodelijke klap tegen zijkant hoofd’ en ‘huis na moord vrijgeven’. Van L. had ook enkele buitenechtelijke relaties en had contact met een Amerikaanse soldaat in Sudan, die achteraf een Afrikaanse oplichter bleek te zijn.

Theatrale trekken

Die zogenaamde lieve soldaat stuurde haar enkele liefdesverklaringen via de mail en facebook. Zo ook op 18 oktober 2011, een dag voor de moord. ‘Dat was de “trigger” voor Klasina om vervolgens haar man te vermoorden’, aldus de ovj.

Klasina van L., volgens deskundigen een vrouw met theatrale persoonlijkheidstrekken, weinig inlevingsvermogen en iemand die makkelijk een dubbelleven kan leiden, zegt tot op de dag van vandaag onschuldig te zijn. ‘Ik ben niet in staat om mijn man te vermoorden’, zei Van L. woensdag. Haar advocaat hamerde er nog maar eens op dat de moordwapens nooit gevonden zijn en dat er volgens de verdediging te weinig bewijs is om Van L. te veroordelen. De verdachte is tijdens verhoren hard, soms te hard, aan de tand gevoeld, maar dat leidde niet tot een bekentenis.

De grote vraag is of de rechtbank overtuigd is van de schuld of onschuld van Klasina van L. Heeft ‘de kameleon’ haar man vermoord of was het echt een uit de hand gelopen inbraak? Uitspraak over twee weken.

Lees ook:

Uit de hand gelopen inbraak of moord?