‘Aantal plofkraken in Nederland is dalende’ (UPDATE)

Donderdag waren er plofkraken in Amsterdam en Deventer. Toch daalt het aantal plofkraken in Nederland is de laatste jaren, zo maakt De Stentor op uit cijfers van de politie.

111 als hoogste

In 2015 waren er 103 plofkraken, in 2016, 111 het hoogste aantal. In 2017 waren er 87 en dit jaar staat eind oktober de teller nog maar op 40. Mogelijk zijn Nederlandse plofkrakers vaker uitgeweken naar buurland als Duitsland of België, daarover zijn geen cijfers.

In een winkelcentrum in de Molenwijk in Amsterdam-Noord is in de nacht van woensdag op donderdag een plofkraak geweest. De politie kreeg rond 03.45 meldingen over een harde knal in de Molenwijk. In Deventer was er een flinke explosie door een plofkraak.

Bij het winkelcentrum, aan de Spinnekop, was de geldautomaat vernield. De daders hebben geen buit gemaakt. Er waren geen onontplofte explosieven aanwezig zijn in de automaat.

Getuigen zagen een scooter met we personen zonder verlichting in de richting van de Appelweg wegrijden. De bestuurder droeg een helm, de berijder niet.

Krachtig

Rond half vier afgelopen nacht werden omwonenden van het Karel de Groteplein in Deventer opgeschrikt door een explosie. De ruiten van woningen sprongen en mensen voelden de vloer trillen, aldus de politie.

De explosie was zo krachtig, dat de gevel uit het pand waarin de geld automaat zat, er volledig uit ligt. Omliggende winkels zijn beschadigd en ook de ruiten van de woningen in de buurt zijn gesprongen. Uit voorzorg werden meerdere mensen uit hun huis gehaald.

Motorscooter

Na de explosie zagen buurtbewoners dat meerdere donker geklede personen op de vlucht sloegen met een (motor)scooter. Ze vluchtten richting de Bernoldstraat. Het winkelcentrum De Keizerlanden is direct afgezet door de politie en de buurt werd doorzocht, maar de daders zijn niet gevonden. Of er buit is gemaakt is onbekend.