Plofkraak in Utrecht, poging in Soesterberg (UDPATE)

In Utrecht-Hoograven is in de nacht naar dinsdag een pinautomaat van ABN-AMRO opgeblazen. Dat gebeurde  in winkelcentrum Smaragdplein. Over een buit is niets bekend. De daders zijn voortvluchtig.

Knal

De politie meldt dat omwonenden rond 15 wakker schrokken door een zeer harde knal. De pinautomaat was uit de muur geblazen en lag in tientallen stukken verspreid over het winkelcentrum. De schade aan de gevel bleef beperkt. Het dak van het winkelcentrum raakte wel  beschadigd.

De wijk werd afgezet en een politiehelikopter heeft vergeefs gezocht naar verdachten. Ter plaatse is onderzoek gedaan door de forensische opsporing en de explosieven opruimingsdienst van defensie

Welke methode is gebuikt is niet zeker. De laatste tijd maken plofkrakers vaker gebruik van explosieven.

Alarm

Kort na de plofkraak in Utrecht was er een alarm in Soesterberg. Daar zou mogelijk een gasalarm zijn afgegaan. De politie heeft hier samen met de brandweer onderzoek gedaan, maar uiteindelijk is er niets aangetroffen. Of het inderdaad een poging tot een plofkraak is geweest heeft de politie niet bevestigd. De politie zegt geen verband te zien tussen de twee incidenten.