Plofkraak op afstortkluis in Enkhuizen

Een plofkraak op een afstortkluis van de Rabobank in Enkhuizen heeft zondagnacht flinke schade veroorzaakt. Onder meer de ruiten van de Albert Heijn op de Molenweg en auto’s zijn beschadigd geraakt. De politie is op zoek naar twee verdachten. Er zijn geen gewonden gevallen.

Explosie

Omstreeks 04.25 kreeg de politie melding van de plofkraak bij de afstortkluis. Ter plaatse bleek de kluis zwaar beschadigd te zijn. Delen ervan waren door de klap losgeraakt en weggevlogen. Hierdoor sprongen een ruit van de bank en de tegenover gelegen Albert Heijn. Vanwege de explosie kon de supermarkt maandagochtend een paar uur niet open. Ook raakten twee geparkeerd staande auto’s beschadigd.

Getuigen zagen twee personen kort na de plofkraak wegrennen van de plaats delict. Een van hen stapte op een motorscooter (met dubbel voorwiel). Beiden vertrokken in de richting van de Westerstraat.

Onbekend is of er geld is buitgemaakt. De politie stelt een nader (forensisch) onderzoek in.

Geldautomaten ’s nachts dicht

Bij een afstortkluis kunnen ondernemers geld storten. Door eerdere plofkraken sloot de Rabobank in december 2019 samen met andere banken al hun geldautomaten tussen 23.00 en 07.00.

In april 2020 sloten Nederlandse banken honderden afstortkluizen omdat ze kwetsbaar zijn voor plofkrakers. Het ging om “sealbagautomaten”. Een deel van het huidige aantal sealbagautomaten blijft beschikbaar. De overige afstortkluizen zijn leeggehaald en uitgezet.