Plofkraak verwoest bankgebouw

Bij een plofkraak van een pinautomaat in Vinkel, Brabant, is door explosieven grote schade toegebracht aan een vestiging van de Rabobank. Ondanks de inzet van een helikopter zijn de daders niet gepakt. Het is nog niet bekend of er ook geld is buitgemaakt. 

De bewoners van twee omliggende appartementen moesten hun huis verlaten.

Zware explosieven

Vorige week werd bekend dat plofkrakers steeds vaker gebruik maken van zware explosieven. Donderdag jl werd in een winkelcentrum in Uithoorn nog een gevel weggeblazen van een pand waar een pinautomaat in zat. In december vorig jaar werd ook al een pand in Mijdrecht verwoest door een plofkraak.

Volgens de Nederlandse banken werden er in 2016 79 pinautomaten opgeblazen; in 2015 waren dat er nog 56. In 2014 werden er 44 plofkraken gezet. De toename kan liggen aan een terugkeer van de zogenaamde Audi-bende naar Nederland. Die zette voorheen een groot aantal plofkraken net over de grens in Duitsland. Door de verbeterde beveiliging daar, is de bende waarschijnlijk weer meer actief in Nederland.

De stijging van het aantal plofkraken in Nederland kan ook te maken hebben met het feit dat een aantal veroordeelde plofkrakers hun straf hebben uitgezeten. Zodra ze weer vrij zijn, zouden ze zich weer bezig houden met het opblazen van geldautomaten. Ging dat voorheen vooral via gasmengsels, door de verbeterde beveiliging van de pinautomaten, onder andere via gasafdrijfsystemen, gebruiken de plofkrakers tegenwoordig steeds vaker explosieven.

Hand kwijt

Plofkraken zijn ook voor de criminelen zelf niet zonder gevaar. In januari raakte een 28-jarige Amsterdammer een deel van zijn hand kwijt bij een plofkraak in Didam. De man werd door een vrouw afgezet bij het ziekenhuis in Ede. Zowel de man als de vrouw werden later aangehouden.