Plofkrakers krijgen tot 2,5 jaar cel

Drie plofkrakers uit Amsterdam en Voorst zijn veroordeeld tot celstraffen van 26 to 30 maanden voor een plofkraak op een bankgebouw in het Gelderse Twello vorig jaar. Twee verdachten uit Amstelveen en Voorst zijn door de rechtbank in Almelo vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Schadevergoeding

De kraak met explosieven was in de nacht van 23 september 2016 bij een Rabobankfiliaal in Twello. Brokstukken van de pui vlogen tientallen meters ver weg. De daders bleken zich daarna te hebben verstopt in de woning van een van hen in Voorst. Daar vond de politie ook de buit aan: 200.000 euro. De daders moeten aan de Rabobank een schadevergoeding betalen van ruim 167.000 euro.

Het Openbaar Ministerie had eerder tegen vier van hen celstraffen van drie en vier jaar geëist.

Scooters

Een 26-jarige man uit Amstelveen en een 45-jarige man uit Twello zijn vrijgesproken. Hoewel onder andere twee vluchtscooters in een garagebox van de 45-jarige man zijn gevonden en de man met de andere verdachten in dezelfde woning is aangetroffen, is er volgens de rechtbank onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om hem als medepleger of medeplichtige aan te merken.

Lees hier de vonnissen.

Zie ook:

Vragen over politie-inzet bij plofkraak

Amsterdammers aangehouden bij plofkraak Twello