‘Plukze kleine criminelen gaat landelijk’

Een initiatief van het Amsterdamse Openbaar Ministerie om ook prioriteit te geven aan inbeslagnames in kleinere zaken wordt landelijk OM-beleid. Dat schrijft Het Parool. Het Amsterdamse Openbaar Ministerie heeft vorig jaar beslag gelegd op ruim 16 miljoen euro crimineel geld.

6,3 miljoen

De 16 miljoen euro wordt nog verhoogd met 6,3 miljoen euro aan crimineel verkregen geld uit ontnemingen: ruim 22 miljoen. Officier van justitie Hieke Vriezen zegt in de krant dat het ook de moeite loont om in kleine zaken afpakken van geld tot een prioriteit te maken. Tussen de 8 tot 10 miljoen komt uit onderzoeken naar zware criminaliteit of fraude. De rest komt van teams die kleinere zaken doen.

Fouilleren

Amsterdamse agenten maken sinds 1 mei vorig jaar een registratie van waardevolle spullen die ze vinden bij het fouilleren van arrestanten. Op geld of sieraden met een waarde van meer dan 300 euro komt beslag te liggen. Dat geld wordt gebruikt in de strafzaak of om openstaande boetes te betalen. Voorheen kregen verdachten de waardevolle spullen automatisch terug na hun vrijlating. Die aanpak resulteerde in een waarde van een half miljoen euro, waarvan de helft in beslag werd genomen. Deze aanpak (“Meld Geld”) krijgt dit jaar gevolg in de rest van Nederland.

Geldkoeriers

Omdat Amsterdam een centrale rol in de afhandeling van de internationale drugshandel heeft houdt de politie er relatief van geldkoeriers aan. Het OM in Amsterdam neemt relatief veel contant geld in beslag. In andere delen van Nederland beslaat het OM vaker dure auto’s en woningen.