Poch: Nieuwe getuige reden hechtenis

De reden dat de rechtbank in Buenos Aires oud-Transavia piloot Julio Poch vorige week opnieuw heeft laten vastzetten ligt in een nieuw opgedoken getuige tegen hem. Het zou gaan om een Transavia-medewerker die de eerdere belastende verklaringen van Transavia-piloten bevestigen. Poch zou enige jaren terug hebben verteld tegen Transavia-piloten dat hij tijdens het militaire regime van generaal Jorge Videla als piloot mee zou hebben gewerkt aan het uitwerpen van levende mensen boven zee.

De Argentijnse onderzoeksrechter Sergio Torres heeft de getuigeverklaring opgenomen in het dossier dat ten grondslag ligt aan de in hechtenisneming van Poch. De nieuwe getuige zegt eveneens bij het gesprek op Bali aanwezig te zijn geweest waar Poch zijn confessies zou hebben gedaan. Maar hij of zij zegt niet aan het gesprek te hebben deelgenomen.

Uit het dossier blijkt ook dat zoon Andy Poch hem/haar heeft benaderd om geen getuigenis tegen Poch af te leggen.

In het dossier zit ook een bericht van een Argentijns legerofficier die Poch feliciteert met een missie. Deze man maakte deel uit van het onderdeel dat de doodsvluchten coördineerde. Volgens de onderzoeksrechter slaat daarom deze brief op een dodenvlucht.

Poch werd op 19 september 2009 in Spanje opgepakt toen hij op het punt stond in Valencia de laatste vlucht voor zijn pensioen uit te voeren. Spanje leverde de piloot uit aan Argentinie. 

Eerder vernietigde het gerechtshof in Buenos Aires de aanklacht tegen Poch. Daarna vonden toch nog getuigenverhoren plaats van ex-collega’s van Poch in Nederland.

Hier alle berichten over Julio Poch.