Proces Poch pas over twee jaar

De voormalig Transavia-vlieger Julio Poch (60) moet waarschijnlijk nog twee jaar in voorlopige hechtenis wachten op zijn proces. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een document van het Openbaar Ministerie in Buenos Aires. Poch zit al twee ruim tweeënhalf jaar in voorarrest. Hij moet terechtstaan voor het meewerken aan het levend uitwerpen van politieke tegenstanders van het militaire regime in de jaren zeventig boven zee. 

Zijn advocaten Ibanez en Knoops zeggen dat er geen ander bewijs ligt tegen hem dan verklaringen van voormalige collega’s van Transavia, verklaringen die in hun ogen rammelen. Verder zouden vluchtschema’s uit die tijd aantonen dat Poch nooit op de doodsvluchten heeft gevlogen.

Vorige week hebben de advocaten nog een verzoek tot voorlopige vrijlating ingediend.

Geert-Jan Knoops in De Telegraaf: ‘Onlangs is opnieuw gebleken dat er geen enkel bewijs is dat cliënt betrokken was bij het uitvoeren van de zogenaamde dodenvluchten onder de junta, eind jaren zeventig. Zelfs twee Argentijnse magistraten hebben dat toegegeven. De stukken die nu naar buiten zijn gekomen zetten de plannen van justitie uiteen voor de ‘esma processen’, de strafzaken tegen verdachten van misdrijven tegen de menselijkheid. Daarin staat ook het tijdschema.’