Poging tot moord in tbs-kliniek bestraft met tbs

De rechtbank in Groningen heeft twee tbs-ers die een mede-patiënt probeerden te vermoorden veroordeeld tot nieuwe tbs-maatregelen. De poging tot moord vond plaats in december 2014 op de resocialisatie-afdeling van de Van Mesdagkliniek, waar een feestje gaande was. Het Openbaar Ministerie had gevangenisstraffen geëist. 

Tijdens het feestje, waar onder andere stroh rum en drugs beschikbaar waren, klaagde een tbs-er over de harde muziek. De klager werd vervolgens door drie mannen mishandeld. Hij werd geslagen, geschopt en bewerkt met een schaar. Ook trachtten de mannen het slachtoffer te wurgen.

Slapende security

Uiteindelijk waarschuwde een van de belagers zelf via de intercom de slapende security. Dat heeft waarschijnlijk het leven gered van het slachtoffer.

De twee mannen die vandaag voor de rechter stonden, hebben beiden nieuw tbs opgelegd gekregen. De derde verdachte had eerder al een gelijkluidend vonnis te horen gekregen. Door de nieuwe tbs-maatregel komen reeds verworven vrijheden, zoals verlof, te vervallen.

Op de website Zittingszaal 14 een uitgebreid verslag van de gebeurtenissen in de Van Mesdagkliniek.