Polis tegen schade door cybercrime

Een verzekeringsbedrijf brengt een polis op de markt die schade door hackers en computercriminelen vergoedt. Die moet 12 euro per maand kosten. Klanten krijgen een router waar de internetcommunicatie wordt gescreend.

5000 euro

Er moet ook een bepaalde virusscanner worden geïnstalleerd, aldus verschillende media. De router speurt voortdurend naar mogelijk verdachte activiteiten van hackers of cybercriminelen. Verzekeraar Univé vergoedt tot 5000 euro als een pc of smartphone door hacking onherstelbaar beschadigd raakt.

Vorig jaar waren er in Nederland 2,5 miljoen cybercrime-delicten, aldus het CBS. Eén op de tien Nederlanders boven de vijftien jaar wordt slachtoffer, onder wie relatief veel jongeren.

Los te koop

Overigens is de beveiligde router van F-Secure die Univé levert ook los verkrijgbaar. Een eerdere poging een dergelijke polis in de markt te zetten (van verzekeraar VKG) mislukte. De Duitse verzekeraar Allianz ziet de omzet op de cybermarkt groeien van 7,5 miljard dollar in 2016 naar 20 miljard dollar wereldwijd in 2025.