Politicus en seksclubeigenaar cel in voor omkoping

Voormalig staatssecretaris en parlementariër Patrick Illidge is op Sint-Maarten veroordeeld vanwege omkoping. Hij kreeg een gevangenisstraf van een jaar en mag vijf jaar lang niet stemmen of gekozen worden bij verkiezingen. Jaap van den Heuvel, de nachtclubeigenaar die Illidge omkocht, moet 2,5 jaar de cel in.

Illidge kreeg daarnaast een half jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd, Van den Heuvel kreeg een voorwaardelijke straf van een jaar. De politicus hielp Van den Heuvel met het verruimen van vergunningen voor prostituees en openingstijden. De omkoping werd vastgelegd op beveiligingscamera’s. De beelden (onderaan dit artikel te zien) werden gelekt.

Het bedrijf van Van den Heuvel moet daarnaast een boete van 1,5 miljoen Antilliaanse guldens (zo’n 750.000 euro) betalen vanwege belastingontduiking, vrouwenhandel en witwassen. De manager van de seksclub is tot een voorwaardelijke celstraf van negen maanden veroordeeld vanwege vrouwenhandel.

Vrouwen werven

Volgens het OM werkt het bordeel van Van den Heuvel voornamelijk met vrouwen uit de Dominicaanse Republiek en Colombia. De vrouwen worden daar geworven, en krijgen de vliegtickets om naar Sint Maarten te reizen betaald. Vrouwen in het buitenland werven om in de prostitutie te werken is onderdeel van mensenhandel.

De manager beweert dat de vrouwen elke week door de dokter worden gecontroleerd. Maar de vrouwen moeten dat zelf betalen en moeten ook zelf condooms betalen; die kosten zouden volgens de wet voor de rekening van het bordeel moeten zijn.

‘Geen omkoping, maar een lening’

Van den Heuvel en Illidge beweren dat het niet gaat om omkoping, maar dat de bordeelhouder geld van Illidge had geleend. Het geld dat in de video wordt overgedragen zou een aflossing van die lening zijn. Uit onderzoek van de recherche blijkt echter dat Illidge nooit zoveel geld kan hebben gehad om uit te lenen. Van den Heuvel zou de lening bovendien niet nodig hebben gehad, gezien het saldo op zijn bankrekening.
Verboden wapenbezit

Illidge was korte tijd minister van Volksgezondheid van de laatste regering van de Nederlandse Antillen. Daarna werd hij gekozen als parlementslid op Sint Maarten, eerst als onderdeel van een partij, later ging hij onafhankelijk verder.

Bekijk hieronder de video die werd gemaakt van het gesprek tussen Van den Heuvel en Illidge. De omkoping begint vanaf ongeveer 1.15 minuten. Vanaf 2.30 wordt het geld overgedragen.