Politie: 375 mensen opgelicht door tikkietruc

Met de aanhouding van zes verdachten denkt de Groningse politie een groep oplichters te hebben opgerold die op grote schaal de “tikkietruc” uitvoerden en zeker 375 slachtoffers maakten.

Marktplaats

Volgens de politie stonden de verdachten onderling met elkaar in contact maar opereerden ze zelfstandig. Een verdachte nam contact op met een slachtoffer die op Marktplaats spullen te koop had aangeboden. Nadat er een prijs was overeengekomen stuurden de verdachten een link naar de verkoper met een betaalverzoek van 0,01 euro om zogenaamd de bankgegevens te controleren. De slachtoffers die vervolgens op de link klikten, kwamen zonder het te weten op de nagemaakte Tikkie-omgeving terecht. Zo konden de verdachten met de betaalgegevens van de slachtoffers hun bankrekeningen overnemen en betalingen doen aan derden.

Beeldmateriaal

In het onderzoek naar deze transacties werd al snel duidelijk dat er bij diverse winkels in Groningen betalingen waren gedaan met de rekeningen van slachtoffers. De politie vorderde bij de betrokken bedrijven camerabeelden op om zo verdachten in beeld te krijgen. Dit resulteerde uiteindelijk in de opsporing van verdachten, die herkend werden van de camerabeelden. Wijkagenten en andere politiemedewerkers speelden een grote rol bij het herkennen van de verdachten.

De verdachten worden vervolgd voor fraude, computervredebreuk, oplichting en witwassen. Het zijn vier mannen van 18 tot 20 jaar uit Groningen, een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man zonder vaste woonplaats.

ING

ING heeft in de periode januari tot en met juni 2019 vastgesteld dat bij ruim 1000 klanten via ‘Mijn ING’ illegaal toegang was verkregen tot hun bankrekeningen. Klanten hadden zonder dat ze dat door hadden via een nagemaakte Tikkie-omgeving toegang gegeven tot hun eigen bankrekening. Door preventief handelen wist de bank bij een groot aantal klanten schade te voorkomen door transacties bij deze klanten te pauzeren. ING wist hiermee ruim 300.000 euro aan schade te voorkomen.

De politie heeft een video verspreid:

https://youtu.be/j2KnNOQQ62g