Politie: aanhoudingen voor reeks plofkraken

De politie zegt dat ze donderdag twee verdachten heeft opgepakt voor een serie van zeker tien plofkraken die eind 2018 en begin 2019 in een korte tijd werden gepleegd in Amsterdam en omgeving.

Zware explosieven

Het gaat in ieder geval om acht kraken in Amsterdam-West, één in Amsterdam-Noord en één keer in Aalsmeer. Alleen bij de tweede in de reeks plofkraken bleef het bij een poging, in de andere gevallen werden de geldautomaten met behulp van relatief zware explosieven opgeblazen, met aanzienlijke schade aan de automaten, gevels en panden tot gevolg. Ook moesten meerdere keren omliggende woningen worden ontruimd, omdat er sprake was van (mogelijk) achtergebleven explosieven. En vielen geen gewonden.

Geen buit

Bij geen van de plofkraken gingen de daders er met buit vandoor. De verdachten zijn een 26-jarige en een 22-jarige man uit Amsterdam. De politie vermoedt dat de verschillende plofkraken door de dezelfde dadergroep zijn gepleegd. Er zijn nog andere (onbekende) verdachten op het oog, die nog actief kunnen zijn. Op basis van wat er nu bekend is over de plofkraken, zijn in Amsterdam zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen.

Zie ook:

Giga-schade bij mislukte plofkraak (VIDEO)

Gemiddelde plofkraak levert ton op’