Van achtervolging naar poging doodslag

De Brabantse broers Martin (55) en Koos R. (60) zijn vrijdag door de rechter-commissaris in Den Bosch in bewaring gesteld wegens poging tot doodslag, deze week op twee politieagenten. Dat zou zijn gebeurd tijdens een wilde achtervolging op de platelandswegen rond Lith en Maren-Kessel.

Plantsoen

De politie in Oss heeft op Facebook (foto) melding gemaakt van de arrestatie en de wilde achtervolging. In de nacht van maandag op dinsdag zou de auto met daarin de broers een stopteken van een politieauto hebben genegeerd. Hun auto is volgens de politie daarna met hoge snelheid achtervolgd. De vluchtende auto reed onder meer recht door een plantsoen. De politie zou ‘meerdere malen’ hebben geprobeerd de auto van de broers in te halen. Dit lukte echter niet omdat de verdachte auto zou hebben geprobeerd het politievoertuig te rammen.

Verzet

Na inzet van nog vier politieauto’s is de auto van de broers R. klemgereden. De poltie zegt dat de broers zich vervolgens ook hebben verzet bij de aanhouding. verdachte is vervolgens met verzet aangehouden. De advocaat van de broers is Jan-Hein Kuijpers. Tegen Crimesite zegt Kuijpers dat hij het ‘gezien de feitelijke gang van zaken vreemd vindt dat de rechter-commissaris zijn cliënten in bewaring heeft gesteld’.

Raadkamer

De verdenking is poging tot doodslag op de politieagenten. De agenten reden overigens in een burgerwagen die niet direct als een politiewagen herkenbaar was. Kuijpers: ‘Koos en Martin betwisten met klem dat ze zijn ingereden op de politieauto. Ik hoop dat de raadkamer van de rechtbank daar over twee weken anders naar zal kijken.’

Bruinsma

Koos R. is een bekende in het Nederlandse criminele milieu. Hij was medeverdachte van Johan V. (alias de Hakkelaar) in het Octopus-proces in 1996-1997, en daarin ook veroordeeld. In 1991 was hij samen met V. op de vroege ochtend van 27 juni net in een Porsche weggereden van het Amsterdamse Hilton Hotel toen daar hasjhandelaar Klaas Bruinsma werd doodgeschoten door Martin Hoogland.

Lees veel meer over de Hakkelaar-zaak en Klaas Bruinsma in het onlangs verschenen boek Fred en de Wet.