Politie-actie tegen MC Caloh Wagoh: wapens gevonden (UPDATE)

De politie heeft woensdag in alle vroegte invallen gedaan bij leden van motorclub Caloh Wagoh. De politie zegt dat er twee ‘kopstukken’ zijn aangehouden. Eén van hen is de 70-jarige Greg R., zo heeft zijn advocaat bevestigd. Daarnaast zijn er nog vijf anderen vastgezet.

Den Haag

De politie verdenkt de verdachten (onder andere) van lidmaatschap van een criminele organisatie. De tweede verdachte is 48 jaar en werd aangehouden in Leiden. De Telegraaf schrijft dat dit zou gaan om de 48-jarige “Keylow” is. Hij was vroeger verbonden aan jeugdbende The Crips in Den Haag. Direct na de twee aanhoudingen startte de politie doorzoekingen op meer dan veertig locaties. Daarbij zijn de politie-eenheden: Den Haag, Midden Nederland, Rotterdam, Amsterdam en Oost-Nederland betrokken.

Er zijn 800 politiemensen ingezet. Op meerdere locaties waren arrestatieteams actief. De politie Den Haag coördineerde de actie. Er loopt al veel langer een zeer groot onderzoek naar de MC.

Bewijsmateriaal

Doel van de doorzoekingen was het vinden van bewijsmateriaal dat ondersteunend is aan de verdenking dat er daadwerkelijk sprake is van een criminele organisatie. Er zijn onder andere gegevensdragers (telefoons en laptops), voertuigen, vuurwapens, hard- en softdrugs aangetroffen en in beslag genomen.

Naast de twee eerder genoemde verdachten werden nog vijf verdachten aangehouden, twee omdat in de panden waar zij verbleven verdovende middelen werden aangetroffen, de overige drie omdat zij het onderzoek op locatie ernstig verstoorden, zegt de politie.

Wessels

Greg R. woont in Mijdrecht waar de politie op 12 december vorig jaar een inval deed bij Caloh Wagoh, in het onderzoek naar de liquidatie van Jaïr Wessels in Breukelen. R. werd toen aangehouden. Hij communiceerde met leden van de MC. Het is opvallend dat de politie hem nu als ‘kopstuk’ van die club beschrijft (zie ook: Greg R. draait al tientallen jaren mee.)

Caloh Wagoh komt voor in het onderzoek naar de aanslag met een granaat op het gebouw van weekblad Panorama en in een onderzoek naar de liquidatie van een Belg in Spijkenisse. Het was bekend dat de politie in meer zaken leden van de club in het vizier heeft.