Politie Amerikaanse staat mag drones met wapens

De politie in de Amerikaanse staat North-Dakota mag drones uitrusten met wapens als traangas, stroomstootwapens en wapens met rubberen kogels. Een inmiddels aangenomen wetsvoorstel maakt het mogelijk dat de politiedrones worden uitgerust met ‘niet-dodelijke wapens’.

Dat meldt The Daily Beast.

Opvallend is dat het originele wetsvoorstel, ingediend door de Republikein Rick Becker, er juist op was gericht om het gebruik van drones door de politie te beperken. Becker wilde dat de politie een bevel zou moeten aanvragen om met een drone bewijs te verzamelen. Ook zou de wet uitsluiten dat de drones wapens zouden dragen.

Lobbyisten passen wet aan

Lobbyisten voor de politie kregen het echter voor elkaar om het wapenverbod te beperken tot dodelijke wapens. Daarom mogen de drones wel worden uitgerust met onder meer traangas, stroomstootwapens of vuurwapens met rubberen kogels. Tot grote woede van Becker, maar de wet werd desalniettemin aangenomen.

Toch doden door ‘niet-dodelijke wapens’

De niet-dodelijke wapens waarmee de politie de onbemande vliegtuigjes mag uitrusten, zijn niet ongevaarlijk. Zo kwamen in het eerste halfjaar van 2015 in de Verenigde Staten 34 mensen om het leven door een stroomstootwapen, blijkt uit cijfers van The Guardian.

Ook vallen er met enige regelmaat doden door rubberkogels en traangas. Critici zijn bang dat het risico op doden alleen maar toeneemt, omdat politieagenten mogelijk makkelijker de trekker overhalen als ze via een computerscherm op het doelwit richten.