Politie arresteert 148 verdachten op Wallen

De politie op de Amsterdamse Wallen heeft in de afgelopen dagen 148 mensen aangehouden tijdens een speciale actie die zich onder meer richtte op drugshandel en verboden wapenbezit.

Vooral nepdrugs

De meeste verdachten werden aangehouden voor het verkopen van nepdrugs (zoals gemalen pepermunt). Dat ging om 34 personen. In 16 gevallen waren mensen in het bezit van harddrugs. Zeven van hen dealden ook in drugs. In 22 gevallen stelde de politie een overtreding van een gebiedsverbod vast. 15 mensen maakten zich schuldig aan openlijk drugsgebruik, terwijl vier mensen het messenverbod in het gebied overtraden. Een persoon werd met pepperspray betrapt. De politie hield 9 mensen aan die in hun systemen stonden gesignaleerd. Verder waren er 18 aanhoudingen voor het verstoren van de openbare orde en werden er twee straatrovers en twee zakkenrollers opgepakt. Vijftien keer kregen bedelaars een boete. De politie doet dit, omdat bedelaars regelmatig agressief zijn.

Burger-agenten

Het wijkteam van de politie op de Wallen behaalde de resultaten met een groep agenten die als burger waren gekleed, dus niet in uniform. Op de Facebookpagina van het wijkbureau stelt men dat de resultaten aantonen aan dat dit soort acties gewenst zijn: ‘We zullen hier dan ook mee door blijven gaan.’

Op deze FB-pagina klaagt een politie-collega overigens in een reactie dat zij in haar eenheid op ‘crepeersterkte’ moet opereren, terwijl er in het ‘red light district’ kennelijk capaciteit wordt vrijgemaakt voor deze acties. De politie van het district ‘Centrum-Burgwallen’ reageert: ‘Wij halen de mensen voor dit soort acties ook uit de andere diensten waardoor die dan op het minimum zitten. Je moet er iets voor over hebben.’ De politie in Amsterdam meldt nog af dat ze het resultaat van haar actie binnen zeven diensten heeft bereikt.