Arrestatie Giyasettin Baybasin in België

In Antwerpen heeft de federale gerechtelijke politie de Turks-Koerdische Giyasettin Baybasin (45) gearresteerd op verzoek van de Duitse autoriteiten. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en grootschalige handel in hasj en weed. Bij invallen in Antwerpen troffen de speurders 50.000 euro cash, vuurwapens en een wietplantage van 1200 planten aan. Giyasettin Baybasin is de neef van Abdullah en Hüseyin Baybasin. De arrestatie van Giyasettin Baybasin dateert van 18 januari 2011 op die dag kwam de Duitse justitie in actie tegen een groot netwerk van Turkse drugs -en mensenhandelaars. 

Honderden politieagenten vielen binnen in panden in Berlijn, Hamburg en Kassel. De baas van deze organisatie zou Giyasettin Baybasin zijn. Baybasin zou de activiteiten hebben gecoördineerd vanuit de havenstad Antwerpen.

‘De verdachte werd aangehouden op vraag van Duitsland. De Duitsers vragen zijn uitlevering voor feiten van invoer van 427 kg cannabis’, zo bevestigt Paul Van Tigchelt, woordvoerder van het parket van Antwerpen, aan de Antwerpse Misdaadreporter.

Giyasettin Baybasin heeft beroep aangetekend tegen die beslissing. In afwachting daarvan blijft Baybasin opgesloten in de Begijnenstraatgevangenis van Antwerpen.

Giyasettin Baybasin behoort volgens de Duitse justitie tot de top 5 van drugshandelaren in Europa.

In Nederland is hij op 24 januari 2010 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens heroïnehandel.

Giyasettin Baybasin is een neef van Abdullah Baybasin, deze werd tien dagen na de arrestatie van Giyasettin in Istanbul aangehouden wegens cocaïnehandel.

Hüseyin Baybasin zit een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland wegens moord, gijzeling en drugshandel.

Zie Misdaadreporter.

Lees ook:

Advocaat Baybasin ‘verbijsterd en beschaamd’

Commissie Buruma: ‘Telefoontaps Baybasin niet gemanipuleerd’

Hüseyin Baybasin over arrestatie broer