Ontvoering eindigt met zelfmoord (UPDATE)

De politie in Amsterdam heeft afgelopen nacht, drie verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de ontvoering van de moeder van Mike “Mikey” Offenberg. Het slachtoffer is in goede gezondheid aangetroffen en bevrijd. Bij een arrestatie in Den Haag, die verband houdt met de zaak, schoot een verdachte zichzelf dood. De Rijksrecherche onderzoekt die zaak. De ontvoering heeft verband met een conflict in het criminele milieu.

Volgens VN-journalist Harry Lensink is de moeder van Mike Offenberg Alida van Dam, de dochter van de bekende Amsterdamse hasjhandelaar Gijs van Dam sr. en de halfzus van Gijs van Dam jr., die in 2004 voor zijn huis in Zandvoort werd geliquideerd.

Er was in 2006 een inval van de politie in het kader van het Kolbak-onderzoek naar Willem Holleeder c.s in de woning in de Rijswijkstraat van Alida van Dam. Holleeder was altijd goed bevriend met Mike Offenberg.

In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juli werd de vrouw, vanuit een woning aan de Rijswijkstraat in Amsterdam, weggevoerd door haar gijzelnemers. Na een zeer uitgebreid rechercheonderzoek kreeg de politie zicht op de verblijfplaats van het slachtoffer en de verdachten.

Vannacht om 00.30 uur greep de recherche in met inzet van observatie- en arrestatieteams. Bij de bevrijding van het slachtoffer op een plaats in het midden van het land werd één verdachte aangehouden. Twee andere verdachten werden in een woning in Den Haag gearresteerd. De politie trof bij onderzoek twee vuurwapens aan. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bij de inval in de woning in Den Haag beroofde een vierde verdachte zich van het leven met een vuurwapen. De Rijksrecherche zal daar een onderzoek naar instellen.

De laatste jaren heeft de polltie meerdere malen informatie gekregen dat Mike Offenberg zich in zou laten met grootschalige importen van cocaïne, onder meer vanuit Mexico. In het afpersingsonderzoek naar Willem Holleeder kwam anonieme informatie naar voren dat Offenberg samen met Holleeder en Dino Soerel een cocaïnelijn zou exploiteren.

Korte tijd was Mike Offenberg profvoetballer bij FC Haarlem. Hij heeft meerdere veroordelingen achter de rug, onder meer voor gewelddadige feiten en wapenbezit.

Vader Rob Offenberg was vroeger een vriend van Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Vader en zoon O. komen ook voor in het grote City Peak-onderzoek naar drugshandel en witwassen door Van Hout en Holleeder, eind jaren negentig.

Crimesite was net als sommige andere media op de hoogte van de gijzeling. Omdat mogelijk het slachtoffer in levensgevaar zou komen bij publicatie heeft de redactie op verzoek van de politie in Amsterdam besloten niet te publiceren. Het Openbaar Minsterie en de politie bedankten de media voor terughoudendheid bij de berichtgeving over deze zaak.

Gisteren verschenen de eerste geruchten over een ontvoering op Twitter. Fotojournalist Cocky Toorenspits maakte er voor het eerst melding van. Zijn foto’s van de nachtelijke arrestaties hier.