Politie behandelt minder dan de helft aangiftes

De politie behandelt minder dan de helft van de aangiftes die binnenkomen. Dat blijkt uit berichtgeving van het Algemeen Dagblad, die de politie inmiddels aan de NOS heeft bevestigd. Van 930.000 geregistreerde misdrijven zijn er vorig jaar 511.000 op de plank gelegd.

Geen spoor

De voornaamste reden is ‘onvoldoende opsporingsindicatie’, waarmee wordt bedoeld dat er van de dader geen spoor is. Zaken die veelal niet in behandeling worden genomen zijn bijvoorbeeld: fietsendiefstal, vernieling of oplichting via internet.

Capaciteit

Een andere reden om zaken niet aan te pakken is gebrek aan capaciteit. Ruim 16.000 zaken zijn afgelegd wegens gebrek aan menskracht, terwijl er wel aanknopingspunten aanwezig waren. Dat probleem speelt met name in vakantietijd zoals de zomermaanden.

Tegen de NOS zei een woordvoerder van de Nationale Politie dat er keuzes worden gemaakt en dat bijvoorbeeld zaken die neerkomen op verzekeringskwesties vaak buiten beschouwing blijven. De politie richt zich liever op zaken die veel impact op slachtoffers hebben, zoals woningovervallen of zware mishandeling.