Politie beschikt over meer bewakingscamera’s

Steeds meer bedrijven en particulieren melden hun beveiligingscamera’s aan bij de politie. Vorig jaar oktober telde de politie-databank nog 100.000 camera’s. Nog geen jaar later zijn dat er 160.000. Er is inmiddels sprake van een landelijke dekking. Dat meldt Trouw

Volgens de krant komen er per dag zo’n 60 aanmeldingen binnen. Omdat een nieuwe aanmelding gemiddeld drie camera’s telt, komen er per dag zo’n 180 nieuwe camera’s in de databank van de politie. De politie beschikt inmiddels dus over de beelden van beveiligingscamera’s op meer dan 53.000 locaties.

Snel

Tot voor kort konden beelden van particuliere bewakingscamera’s alleen na een uitgebreide procedure worden gevorderd. Omdat lang niet alle particulieren hun beelden lang bewaren, betekende dat dat regelmatig beelden die relevant waren voor de opsporing waren gewist. Via het project Camera in Beeld kan de politie nu snel zien waar camera’s hangen die mogelijk beelden hebben gemaakt van een misdrijf. Die beelden kunnen vervolgens snel worden opgevraagd en bekeken. Volgens Trouw wordt daardoor de periode van heterdaad opgerekt en worden de meeste delicten ook in de dagen direct na het misdrijf opgelost.

Niet live meekijken

Het gebruik van de particuliere camera is wel aan regels gebonden. Zo moet op het huis zichtbaar zijn dat er een camera is geïnstalleerd. De camerabeelden mogen niet gedeeld worden met derden en het cameratoezicht moet de persoonlijke eigendommen beschermen en niet de privacy van anderen schenden. De politie kan niet live meekijken met de camera’s. Na een incident moet nog contact worden opgenomen met de eigenaar van de camera’s om de beelden op te vragen.