‘Politie blij met nieuwe bevoegdheid kenteken-camera’s’

De politie is blij met de uitbreiding van de bevoegdheid waarmee ze middels politiecamera’s rondreizende criminelen in het oog kan houden, schrijft Trouw. Sinds dit jaar mogen de kentekens van alle langsrijdende auto’s vier weken lang worden opgeslagen.

350 camera’s

In Nederland hangen ruim 350 politiecamera’s met automatic number plate recognition (ANPR), vooral langs snelwegen, maar ook langs de provinciale wegen. Daarnaast zijn er ongeveer tweehonderd mobiele ANPR-camera’s op wisselende plekken actief, het grootste deel in politieauto’s.

Volgens de landelijke eenheid houden agenten nu vaker auto’s staande die een hit opleveren, omdat de politie weet dat criminelen een bepaald kenteken gebruiken.

Gewist

Momenteel mogen nummerplaat, tijdstip, locatie en een foto van de auto van alle langsrijdend vervoer vier weken worden opgeslagen. Tot 1 januari moesten alle voertuigen die geen hit opleverden direct worden gewist.

De minister van Justitie heeft wel bepaald dat de database alleen achteraf mag worden geraadpleegd bij een concrete verdenking van een misdrijf, en na toestemming van de officier van justitie.

Een andere voorwaarde is dat niet elke ANPR-camera alle kentekens vier weken mag bewaren: de locatie moet relevant zijn in de opsporing. Hiervoor bestaat een wisselend “cameraplan” van de politie van 250 camera’s door heel het land.