Politie blijft dwangmatig bonnen schrijven

Overijverige politiemensen die jagen op kleine snelheidsovertreders, voetgangers die door rood lopen en fietsers zonder lampje. Bekeuringen vullen de staatskas en daarom moesten er sinds mensenheugenis verplichte bonnenquota worden gehaald. Maar dat dwangmatig bonnen schrijven door agenten moet maar eens afgelopen zijn, vindt het kabinet. Beelden na de break.

In het regeerakkoord staat dat de quota worden afgeschaft en kort nadat het kabinet was aangetreden liet minister Opstelten weten dat er meteen een eind aan kwam. Maar is dat gebeurd? Nee, zegt SP-lamerlid Ronald van Raak. Leidinggevenden bij de politie in Noord- en Oost-Gelderland trekken zich niets aan van de afschaffing van de bonnenquota. Van Raak kreeg daar meldingen over van agenten zelf.

Tijdens werkbesprekingen krijgen de agenten van dat  korps nog steeds te horen dat ze een bepaalde hoeveelheid bonnen moeten schrijven, stelt Van Raak. En dat terwijl de Tweede Kamer al lang anders heeft besloten. Een woordvoerder van het korps ontkent dat er nog bonnenquota gelden.