Politie blundert weer bij Hillis (UPDATE)

De man links op de foto is een rechercheur van de Nationale Recherche. Die conclusie kunnen we wel trekken na opnieuw een opmerkelijke blunder van de politie rond de liquidatie van Stanley Hillis. Vorige week werd de compositie-tekening getoond in Opsporing Verzocht, het zou iemand zijn die iets met de zaak Hillis te maken had. Dat had hij ook… 

Door @vverweij 

Maar het was geen verdachte zoals werd gesuggereerd, maar een medewerker van de Nationale Recherche. De zwarte Volkswagen Golf waarin hij reed was vijf dagen vóór de liquidatie van Hillis gezien in de Fizeaustraat. De Amsterdamse politie zei vorige week dat men op zoek was naar die auto omdat hij mogelijk iets met de liquidatie te maken had. Van de bijrijder was de compositietekening gemaakt.

Deze week werd die mededeling alweer gerectificeerd in Opsporing Verzocht (zie video). Het publiek hoefde niet meer te zoeken naar de zwarte Golf, want hij was van de politie. Kennelijk heeft de Nationale Recherche dat pas afgelopen week vertelt aan de Amsterdamse collega’s, die de oproep in Opsporing Verzocht deden. De NR had immers een grote afluister-operatie lopen op Hillis tijdens de liquidatie.

De hele gang van zaken is nog merkwaardiger als je bedenkt dat er ook een kenteken werd genoemd van de auto: ??-HGL-3. Hoe moeilijk kan het zijn om honderd mogelijke kentekens na te trekken (00-HGL-3 t/m 99-HGL-3) en even de Golfjes in de kleur zwart eruit te pikken? Waarom de hulp van het publiek daarbij inroepen? Het roept ook de vraag op, of de Amsterdamse recherche wel beschikt over het onderzoeksdossier van de NR naar Hillis. Want daarin moet wel een proces-verbaal zitten van de heren in de VW Golf.

Wat verder opviel in het oorspronkelijke item van Opsporing Verzocht is dat de reconstructie niet deugde. De Pajero van Hillis wordt geparkeerd tussen een leeg vak en een andere personenauto, terwijl in werkelijkheid rechts het aanhangwagentje van Willemse Betonboringen stond, de dekmantel van de Nationale Recherche, en links een andere auto. Verder wordt in het hele item niks gezegd over de operatie van de NR. Juist het feit dat Hillis precies op die plek naast het aanhangwagentje parkeerde, roept de vraag op of Hillis samenwerkte met de Nationale Recherche. Mogelijk in een onderzoek dat liep naar Donald G., met wie Hillis een afspraak had.

In Opsporing Verzocht werd merkwaardig genoeg ook niet verteld dat de beelden van de schutter zijn gemaakt met de aanwezige politie-helicopter. Dezelfde helicopter die later tijdens de achtervolging het busje kwijt raakte. Die helicopter moet ook hebben gezien dat het busje de verkeerde kant op reed na de aanslag, want de Fizeaustraat loopt dood. Na te hebben gekeerd reed de VW Transporter opnieuw langs Hillis en werd er een derde keer op hem geschoten. Die beelden kregen we niet te zien.

De kijker mocht bovendien niet weten dat de beelden van het VW Transporter busje, die in Opsporing Verzocht werden getoond, ook al eerder door een observatiecamera van de politie was gefilmd. Niet door een toevallige bewakingscamera. Het busje stond geparkeerd vlak in de buurt van het huis van Hell’s Angels president Daniël Uneputty. Allemaal niet het vermelden waard volgens de Amsterdamse politie.

En dan was er nog een witte Renault bus die in het Opsporing Verzocht item werd getoond. Was het toeval dat die werd aangetroffen op dezelfde Rietzangerweg in Diemen waar enkele weken geleden Patrick Brisban werd geliquideerd? Vragen, vragen.

Wordt het niet eens tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van alle diensten in de zaak Hillis? Zou een mooie taak voor de rijksrecherche kunnen zijn, of voor een echt onafhankelijke commissie van Tweede Kamerleden.

Meer over de zaak Hillis in het onlangs verschenen boek Cold Cases.

 

Update: Een woordvoerder van Justitie zegt dat de zwarte VW Golf niet betrokken was bij het onderzoek naar Hillis. “Wel zal worden nagegaan hoe een en ander is gelopen”, aldus de woordvoerder.