‘Politie checkt met app of mensen voortvluchtig zijn’

Met een nieuw computersysteem zijn de afgelopen zeven maanden bijna 600 personen opgespoord die nog celstraffen moesten ondergaan. Agenten maken verbinding met een app waarmee ze snel kunnen checken of een persoon nog openstaande straffen of boetes heeft, aldus het Algemeen Dagblad.

Verschillende registers

Begin vorig jaar was het aantal personen die nog een straf had openstaan ongeveer 11.000. Nu is dat  10.164 personen. Volgens het AD komt dat door de nieuwe werkwijze.

Voorheen was het zo dat de politie in verschillende registers moet zoeken om vast te stellen of iemand een straf of boete heeft openstaan. Na een veroordeling komen veel mensen niet direct vast te zitten omdat ze een datum krijgen waarop ze zich moeten melden voor hun celstraf. De meldingen over hun afwezigheid waren niet centraal te raadplegen.

Veel gestraften duiken onder in het buitenland. Als ze minder dan 120 dagen cel opgelegd hebben gekregen nemen veel landen niet de moeite om hen op te sporen en uit te zetten.

Uitekering

Omdat er nu één systeem is kunnen agenten ook meer woonadressen bezoeken.

Naast het nieuwe computersysteem is er ook een koppeling gemaakt met de uitkeringsinstanties. Als een voortvluchtige probeert een uitkering aan te vragen gaat er een alarm af en wordt de politie gewaarschuwd.

Overigens is er voor de opsporing van personen die betrokken zijn geweest bij zware misdrijven een speciaal team. Dat hield vorig jaar 126 mensen aan die samen 66.000 dagen celstraf tegoed hadden.