Politie: cybercrime-verdachten maakten 4 miljoen buit

De politie in Amersfoort zegt dat er door een groep Nederlandse cybercriminelen ruim 4 miljoen euro is buitgemaakt bij particulieren. De politie is meer dan 200 slachtoffers van oplichting tegengekomen in het onderzoek.

Merkkleding

Dit voorjaar werden al vijf verdachten opgepakt. Dinsdag zijn er een man van 22 jaar uit Nieuw-Buinen en een man van 33 uit Helmond gearresteerd. Ook zijn de woningen van de verdachten doorzocht. In Nieuw-Buinen zijn onder andere merkkleding, telefoons, computers, grote contante geldbedragen en dure vervoersmiddelen in beslag genomen.

Gebeld door de bank

De politie kreeg meer dan 200 aangiftes binnen van vooral oudere slachtoffers die dachten dat zij door medewerkers van de bank waren benaderd. De zogenaamde bankmedewerker adviseerde het slachtoffer om geld over te maken naar een zogenaamde veilige rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack zou dreigen.

De cybercriminelen keken waar nodig zelfs mee met Teamviewer op de computer van het slachtoffer, om te helpen het geld zo snel mogelijk veilig te stellen op ‘kluisrekeningen’. In werkelijkheid werd het geld door de cybercriminelen weggesluisd naar rekeningen van zogenoemde geldezels of katvangers. De bedragen die werden gestolen varieerden van 10.000 tot zelfs 100.000 euro.

Op 18 mei werden een 21-jarige man uit Amersfoort en een 30-jarige man uit Veendam aangehouden, op 27 mei een 23-jarige man uit Veendam en op 2 juni 2020 een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum. Ook bij hen werden grote geldbedragen, dure merkkleding, telefoons, computers en dure auto’s in beslag genomen. Deze verdachten zitten nog in gevangenhouding.

De feiten waar de verdachten van worden verdacht zijn oplichting, computervredebreuk en witwassen.