Politie: cybercriminelen misbruiken corona-crisis

De politie heeft recent tien malafide webshops offline gehaald. Ze maakten misbruik van de uitbraak van het coronavirus door zogenaamde antibacteriële bankpassen of  een COVID-tracker app te verkopen. Ook zijn er webwinkels die neppe mondkapjes aanbieden.

Het digitale verkeer is flink toegenomen doordat veel mensen thuiswerken. Volgens de politie doen meer mensen vanuit hun huis digitaal aankopen en daar maken criminelen gebruik van. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting krijgt vele meldingen over malafide websites en andere vormen van cypercriminaliteit. Dat meldpunt van de politie werkt onder meer samen met de banken.

Er ging ook een nep-mail van het RIVM rond waarin malware zat. Ook circuleerde er een Whatsapp-bericht over een zogenaamde uitkering voor mensen die als gevolg van corona zonder werk zitten waarmee criminelen probeerden de hand te leggen op bankgegevens.

De politie ziet tot dusver nog geen opvallende stijging van het totale volume van de online criminaliteit maar waarschuwt wel dat cybercriminelen door de crisis allerlei nieuwe trucs proberen uit te halen.