Politie: twaalf arrestaties in zeer grote xtc-zaak

De politie blijkt maandag in verschillende plaatsen in Nederland twaalf mensen te hebben aangehouden voor betrokkenheid bij een enorme productie en export van xtc-pillen van Nederland naar Scandinavië. Er is onder meer een miljoen euro aan cash gepakt.

Zweden

De aangehouden verdachten zijn een 61-jarige man uit Vleuten en zijn twee zonen van 38 en 32 jaar. Verder zitten een 60-jarige man en zijn 38-jarige zoon uit Utrecht, een 46-jarige man uit Maarssen, een 55-jarige man uit Hilversum, een 49-jarige man en een 51-jarige vrouw uit Houten, een 38-jarige man uit Vleuten, een 64-jarige man uit Utrecht en een 60-jarige man uit Almere vast.

Die laatste twee personen zijn aangehouden op verzoek van de Zweedse autoriteiten. Zweden verzocht om hun aanhouding en overlevering voor drugstransporten die eerder dit jaar onderschept zijn, waarbij in het Scandinavische land door de douane ruim 500 kilo drugs in beslag werd genomen.

Tabletteren

De aanhoudingen en doorzoekingen van de politie vonden plaats in woningen en opslagruimten in Utrecht, Vleuten, Woerden, Maarssen, Houten, Waardenburg, Almere, Lopikerkapel, Aalsmeer. De Belgische politie hield een verdachte in Peer aan.

In Maarssen werd een persoon op heterdaad aangehouden bij het tabletteren, van xtc-pillen. Er waren twee werkende tabletteermachines, ingesteld op de productie van 18.700 tabletten per uur.

Verder vond de politie daar ruim 44 kilo MDMA-poeder (de werkzame stof in xtc-pillen), 26 kilo xtc-pillen en ongeveer 33 kilo aan poeder dat reeds vermengd was met bindmiddelen en kleurstoffen en gereed was om pillen van te maken. Daarnaast ruim 350 kilo vul-/bindmiddel en andere toevoegingen voor pillen.

Achtervolging

Toen de politie in Maarssen bezig was met het doorzoeken van het pand en het afvoeren van de in beslag genomen drugs, arriveerde een man bij de loods die er vandoor ging zodra hij de politie zag.

De man werd na een korte achtervolging aangehouden. In zijn woning in Aalsmeer is een doorzoeking verricht. Er werden in een opslagbox 20 kilo MDMA en 12.000 xtc-pillen aangetroffen.

Cash

Bij de doorzoekingen zijn naast de aanzienlijke hoeveelheden verdovende middelen en grondstoffen voor het produceren van verdovende middelen, bijna één miljoen euro contant geld aangetroffen. Hoofdzakelijk biljetten van twintig en vijftig. Ook werden twee vuurwapens met munitie en drie alarmpistolen gevonden. Verder werden onder andere vrachtwagens, luxe personenauto’s en een geldtelmachine in beslag genomen. In het Belgische Peer werd 550 kilo MDMA-kristallen en vier sealbags met elk ongeveer 500 gram wiettoppen in beslag genomen.