Politie doet geen onderzoek naar wapensmokkel

De Brabantse politie heeft geen onderzoek gedaan naar een smokkellijn, waarover maandelijks wapens naar Nederland worden gevoerd. Dat blijkt uit berichten tussen Nederland en Slowakije die De Telegraaf heeft ingezien. In december werd een pakket met machinegeweren ontdekt, maar de politie heeft alleen die zending onderzocht.

De Slowaken hebben via Europol gevraagd om de hele smokkellijn in kaart te brengen. Ze hoopten door de wapens te blijven volgen, de echte ontvangers in beeld zouden komen zodat de lijn opgerold kon worden.

Zender in postpakket

De wapens werden per post verstuurd vanuit de Slowaakse stad Bratislava. De wapens werden in een metalen kist verstuurd, die leek op een sokkel voor een standbeeld. In de kist zaten onderdelen voor 35 Scorpion machinegeweren.

De Nederlandse politie plaatste een zender in het postpakket, en arresteerde drie personen, bij wie het pakket door dep post werd afgeleverd. Maar die drie verdachten zijn onlangs vrijgelaten in afwachting van de inhoudelijke behandeling. De mannen konden niet langer worden vastgehouden omdat justitie niet kan bewijzen dat de drie meer zijn dan loopjongens.

De drie mannen zeggen het pakket in opdracht van anderen te hebben ontvangen. Zij zeggen niet te hebben geweten wat er in het pakket zat.

Ontvangers zijn loopjongens

De Slowaakse autoriteiten denken dat er regelmatig dergelijke pakketjes worden verstuurd: zeker een of twee keer per maand. In het bericht, waarin de Slowaken Nederland op de hoogte stelden van het pakket, valt te lezen: ‘Deze zending zal worden ontvangen door een loopjongen, niet de echte ontvanger. (…) Wij vermoeden dat de ontvangers tussenhandelaren zijn die de wapens compleet maken en doorverkopen.’

Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant kon niet verklaren waarom alleen deze zending is onderschept, en niet de hele smokkellijn is opgerold.