Politie doet huiszoekingen in speurtocht naar voortvluchtige moordenaar

De politie heeft dinsdag op twee locaties doorzoekingen gedaan in woningen om informatie te verkrijgen over de voortvluchtige Cumali Ata (34), die op 17 juni 2004 zijn 18-jarige nichtje Denise Celik om het leven bracht.

Dortmund

Ata kreeg in 2010 bij verstek 10 jaar gevangenisstraf. Denise Celik woonde met haar Turkse man in Dortmund, in Duitsland, maar sprak zo nu en dan af met haar neef Cumali Ata uit Steenwijk. Op 17 juni 2004 hadden ze afgesproken in het Disk Hotel in het centrum van Enschede. Op 18 juni 2004 vonden medewerkers van het hotel het lichaam van Denise. Ze bleek te zijn gewurgd.

Twee mannen

Cumali Ata (foto) blijkt met hulp van twee mannen in diezelfde nacht de wijk te hebben genomen naar Düsseldorf (D) en vandaar een vliegtuig naar Turkije te hebben genomen.

In 2013 is Ata op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Hij is waarschijnlijk ondergedoken in Turkije.

De Nederlandse politie werkt samen met de Turkse autoriteiten in de zoektocht naar Ata. In 2015 was men dicht bij een aanhouding omdat men vaststelde dat Ata in Antalya verbleef. Maar hij wist te ontkomen.

Ata heeft via zijn Nederlandse advocaat te kennen gegeven dat hij niet vrijwillig naar Nederland zal komen. Turkije levert geen Turkse burgers uit maar biedt wel de mogelijkheid op grond van een verdrag met Nederland dat Ata in een Turkse cel zijn Nederlandse straf uitzit.

Bij doorzoekingen van in woningen van familieleden van Cumali Ata zijn foto’s van hem aangetroffen.