Politie doet inval bij Hells Angels Haarlem (UPDATE)

Donderdagavond heeft de politie alle leden van het Haarlemse chapter van de Hells Angels aangehouden. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, dat heeft de politie donderdagavond bekend gemaakt.

Afpersing

Een aantal leden wordt ook verdacht van onder andere afpersing, bedreiging, geweld en brandstichting. Het gaat om negen mannen in de leeftijd van 35 tot en met 64 jaar, afkomstig uit Haarlem, Leiden, Gouda, Alkmaar en IJmuiden, aldus de politie. Verder is er een tiende verdachte aangehouden: een 32-jarige vrouw uit Haarlem. Zij is volgens de politie geen lid maar wel verbonden aan het chapter. Hells Angels president Lysander de R. zit momenteel een celstraf uit. Hij is in de gevangenis aangehouden.

De invallen waren rond 20.00. De tien verdachten zijn aangehouden in het clubhuis van de Hells Angels aan de Baljuwslaan en in woningen in Haarlem en de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard. Ook worden er doorzoekingen gedaan in het clubhuis en panden in Zwijndrecht, Gouda, Leiden, Warmond, Alkmaar, Hoofddorp, Velsen-Zuid, IJmuiden, Heerhugowaard en Haarlem.

2015

De aanhoudingen zijn verricht in een vanaf 2015 lopend strafrechtelijke onderzoek, waarbij negenentwintig zaken uitvoerig zijn bekeken. Hieruit is de verdenking naar voren gekomen dat leden van de Hells Angels chapter Haarlem, in wisselende samenstelling bij deze incidenten betrokken waren. Er zijn meerdere eenheden van de politie en meerdere arrondissementen betrokken. Op last van de burgemeester is het Haarlemse clubhuis gesloten. Het Openbaar Ministerie heeft ook beslag op het pand gelegd.

Brandstichting

Afgelopen oktober was er een brandstichting in een woning die te relateren was aan president van Angels in Haarlem, Lysander de K., die zelf gedetineerd zat.

Er waren in 2015 in Noord-Holland verschillende incidenten die met de Hells Angels in verband werden gebracht. Er werd een Haarlemmer aangehouden op verdenking van het in brand steken van de auto van de toenmalige burgemeester Bernt Schneiders in de nacht van 14 op 15 juni 2015. De hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Noord-Holland loofde toen een beloning uit van 7.500 euro voor de tip die zou leiden tot de aanhouding en vervolging van de opdrachtgever(s) van de brandstichting.

Anonieme bronnen

De politie vermoedde dat de 35 jarige Lysander de R. (34), president van de Haarlemse Hells Angels, betrokken was. De R. werd vorige jaar veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor onder meer het voorhanden hebben van een aantal (vuur)wapens en munitie. Zes anonieme bronnen zeiden die zomer van 2015 tegen De Telegraaf dat De R. verantwoordelijk was voor brandstichten en geweld, onder meer tegen leden van andere andere MC’s. Het ging onder meer om branden bij de Bandidos in Heerhugowaard en bij de Expendables in Obdam en de MC Rogues in Opmeer. Inzet van die brandstichtingen zou de loyaliteit aan de Hells Angels zijn. De R. was toen volgens zijn advocaat formeel geen verdachte in die zaken.