Politie doet onderzoek naar misstanden op Haags politiebureau

De politie Haaglanden is naar aanleiding van meldingen van eigen politiemedewerkers begin dit jaar een onderzoek gestart naar mogelijke misstanden binnen het politieteam Hoefkade. Dat onderzoek richt zich op ontoelaatbaar gedrag richting burgers en tussen collega’s onderling.

Bijna klaar

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) heeft eerst op basis van de meldingen een oriënterend onderzoek waarin een eerste toets op de meldingen gedaan. Toen die serieus bleken te zijn zag de VIK reden om een intern onderzoek naar vier medewerkers van het team Hoefkade te gaan doen. Die medewerkers waren onder meer betrokken bij de aanhouding van een verdachte eind vorig jaar waarbij geweld is gebruikt. VIK onderzoekt of dit geweld rechtmatig en proportioneel was. Het interne onderzoek is nu bijna klaar.

Het district Hoefkade, waar onder meer de Schilderswijk onder valt, geldt als een gewelddadig en moeilijk district.

Niet meer veilig

Over het ongewenst gedrag van bepaalde agenten is door andere agenten aan de bel getrokken, ook over andere misstanden op politiebureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. Deze klokkenluiders zijn vertrokken naar een andere plek. Dat heeft Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), in het NOS Radio 1 Journaal gezegd. Volgens Struijs deden sommigen dat vrijwillig. Anderen voelden zich er zelfs niet meer veilig.

De NOS meldde vrijdag dat er een verziekte cultuur heerst op het politiebureau. Struijs kent de situatie inmiddels en noemt de voorbeelden van discriminatie en overmatig geweld door agenten ‘huiveringwekkend’. Bronnen hebben tegen de NOS gezegd dat een groepje ‘rotte appels’ de dienst uitmaakt op het bureau. Volgens hen waren er meerdere incidenten waarbij agenten buitensporig geweld tegen arrestanten hebben gebruikt en dat probeerden te verdoezelen.

Vrijdag speelde voor de Haagse rechtbank een zaak tegen drie agenten van het Haagse korps die zwaar over de schreef zouden zijn gegaan bij een arrestatie en processen-verbaal zouden hebben vervalst.