Politie koopt Mac11 met bitcoins

De politie Amsterdam heeft vorig jaar in een onderzoek naar de mogelijkheden om illegale producten met bitcoins aan te schaffen bij een pseudokoop een machinepistool gekocht. Een verdachte (25) is inmiddels in dat onderzoek in de Verenigde Staten gearresteerd. Dat heeft de politie vrijdag bekend gemaakt. Afgelopen zomer zijn politie en Openbaar Ministerie in Amsterdam een onderzoek begonnen naar het gebruik van bitcoins op het TOR-netwerk.

Via TOR-netwerk is het mogelijk om anoniem  te internetten, omdat het verkeer via een omweg wordt verstuurd. Het netwerk wordt gebruikt door activisten en journalisten, maar ook door criminelen die handelen in bijvoorbeeld drugs of wapens. Volgens de politie is het mogelijk door met bitcoins te betalen – een vorm van elektronisch geld – anoniem geld over te maken van de ene partij naar de andere. Voorstanders van de bitcoin betogen juist dat met bitcoins ook volledig transparante betalingen mogelijk zijn. 

Ondergrondse website

Politie en OM wilden onderzoeken of het mogelijk is anoniem illegale producten via internet aan te schaffen. Het onderzoeksteam kwam met TOR op een ‘ondergrondse website’, die niet wordt geïndexeerd door zoekmachines als Google, waar vuurwapens werden aangeboden. Het team bestelde een semi-automatisch vuurwapen met geluiddemper en laserpointer. Bij de aankoop werd van een alias gebruikgemaakt, het vuurwapen werd vervolgens met bitcoins betaald. De betaling werd overgemaakt naar een zogenoemde derdenrekening, waardoor de leverancier meende anoniem te kunnen opereren.

Dvd-speler 

Via een regulier postbedrijf werd het bestelde pakket bezorgd. De Mac11 was in onderdelen verstopt in een dvd-speler en was daardoor niet opgemerkt bij de grenscontrole. De Mac11 is een sub-machinepistool uit de jaren zeventig van fabrikant Gordon Ingram. Verkoop van het betreffende wapen is binnen de VS overigens niet strafbaar.

De afzender bleek niettemin al voor te komen in een onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Hij is aangehouden op verdenking van illegale wapenexport. De man zal in de Verenigde Staten voor de rechter worden gebracht.