Politie Duitsland bewapent zich met oorlogstuig

Na de terreuraanslagen in Parijs heeft de politie in Hamburg ter waarde van 4,5 miljoen euro aan militaire uitrusting aangeschaft. Volgens de krant Die Welt zullen korpsen in andere Duitse deelstaten vergelijkbare investeringen doen. De Hamburgse politie kocht pantserwagens, kogelwerende vesten, helmen en aanvalsgeweren.

Survivor

Volgens Die Welt was de motivering voor de aanschaf het feit dat de standaarduitrusting van de Hamburgs politie niet voldoende was geweest om de terroristen in Parijs, die waren bewapend met aanvalsgeweren van Oost-Europese makelij, te bestrijden. De kogelwerende vesten waren niet bestand tegen munitie uit AK-47 geweren en de beschikbare voertuigen zouden ook niet afdoende voor bescherming hebben gezorgd.

Pronkstuk van het Hamburgs korps is nu de Oostenrijkse Survivor pantserwagen: zes meter lang, tien ton zwaar en voorzien van politieblauwe kleurstelling. Kosten een half miljoen per stuk.

MP5

Ongeveer 70 agenten krijgen dagelijks de beschikking over zwaardere vuurwapens. Het idee is dat ingeval van een terroristische aanval snel afdoende vuurkracht ter plaatse is. Gewone agenten krijgen de beschikking over een Oostenrijks aanvalsgeweer van Haenel. Agenten in Hamburg beschikken in sommige gevallen al, net als Nederlandse agenten over een MP5 machinepistool. Ook in Nederland wil de politie geld vrij maken voor de aanschaf van zwaarder wapentuig om tegen terroristen.

De politie in Nederland is de afgelopen ook door criminelen bestookt met AK-47 geweren, zoals na de moorden in de Staatsliedenbuurt en na de beroving van de het gelddepot in Amsterdam-Zuidoost.