Politie-eenheid VS beroofde burgers

In de Verenigde Staten is de leider van een corrupte politie-eenheid tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De man werd met zijn collega’s verdacht van drugshandel, het plegen van overvallen op burgers en valsheid in geschrifte.

Huilen bij veroordeling

De 37-jarige politieman Wayne Jenkins hoorde deze week huilend zijn veroordeling tot 25 jaar gevangenisstraf aan. Hij maakte zijn excuses aan de inwoners van de stad Baltimore, waar dit alles plaatsvond. ‘God weet wat ik allemaal verkeerd heb gedaan.’

Overvallen op burgers

Jenkins was de aanvoerder van een speciale eenheid van de politie in Baltimore die ervoor moest zorgen dat er minder wapens in omloop kwamen. In plaats daarvan pleegde hij met zeven andere aangehouden colllega’s tien overvallen op burgers, en verkocht hij drugs en pijnstillers door die de groep agenten op dagelijkse basis in beslag nam. Dit meldt de BBC.

Onderzoeken verpest

De officier van Justitie eiste 30 jaar tegen Jenkins, en voerder hiervoor onder meer als argument aan dat er door het handelen van de mannen maar liefst 1700 lopende onderzoeken niet meer voor de rechter konden worden gebracht.

Aan het licht

Deze zaak kwam aan het licht toen een narcotica-agent die een drugszaak observeerde, argwaan kreeg. Hij vond een peilbaken onder de auto van een overvallen burger, en wist deze via de registratie terug te voeren tot een agent. Hij schakelde daarop de FBI in. Vervolgens bleek de hele eenheid crimineel te zijn. Ook de andere agenten zijn aangeklaagd. Hun zaken lopen nog. Het peilbaken bleek te zijn gebruikt om te zien of de de burgers ver genoeg weg waren om in hun woningen te kunnen inbreken.

Dodelijk ongeval

Onderdeel van de zaak is tevens een dodelijk ongeval dat de groep agenten bij een achtervolging veroorzaakte, waarbij een 85-jarige man om het leven kwam. De agenten verzuimden het ongeluk te melden, of de man hulp te bieden.