Politie en FIOD doen inval bij Limburgs autobedrijf (UPDATE)

De fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) en Landelijke Recherche hebben dinsdagochtend invallen gedaan in Panningen, Helden en Kessel (Limburg). De actie vond plaats in het kader van een witwasonderzoek. Twee mannen en twee vrouwen werden aangehouden.

Een van de verdachten is Godfried B. (48). Hij is de broer van John B. (60) uit Helden die volgens De Limburger een centrale rol speelt in het onderzoek naar witwassen. Ook de 48-jarige vrouw van Godfried B. is aangehouden.

Snackbar

In Helden werd een inval gedaan in een appartement boven snackbar Restaria. ’t Bergske, zoals de snackbar vroeger heette, was tot 2014 eigendom van John B.. In dat jaar verleende de gemeente hem geen nieuwe drank- en horecavergunning. De appartementen boven de snackbar zijn nog altijd van de familie B. De moeder van John en Godfried woont er. De huidige eigenaar benadrukt tegenover de regionale zender L1 dat hij niets met de zaak te maken heeft en dat er bij de snackbar zelf geen inval is geweest.

Ficus

In Panningen liepen de FIOD en politie bij autobedrijf Ficus aan de John F. Kennedylaan naar binnen. Daar werden onder andere dure auto’s in beslag genomen, waaronder een Ferrari. Elders werd ook beslag gelegd op horloges, vastgoed en grond. Totale waarde van de inbeslagname: 4,7 miljoen euro.

Gokkasten

Justitie verdenkt dat Godfried geld heeft witgewassen van zijn broer John. John B. is een bekend gezicht in Helden, zo schrijft L1. Als twintiger plaatste hij al gokkasten in horecagelegenheden. Nog voor zijn dertigste zou hij een vastgoedportefeuille van ongeveer drie miljoen euro hebben vergaard. Zowel John als Godfried kwamen bij justitie in beeld vanwege drugs- en witwaszaken.

Vergismoord

John B. zit al jaren vast. In 2019 werd hij tot 24 jaar cel veroordeeld voor de vergismoord op Tanja Gurskaja in 2012. B. zou opdracht hebben gegeven om zijn zakenpartner Wilmo Rebel te liquideren, maar een Letse huurmoordenaar schoot per abuis de echtgenote van Rebel dood. B. en Rebel hadden een hoogopgelopen drugsruzie gekregen. Er zou volgens ingewijden wat zijn misgegaan met een groot cocaïnetransport, waardoor ongeveer 650.000 euro in rook opging.