Politie en FIOD doen invallen in Friesland (UPDATE2)

In Friesland zijn zes mensen aangehouden in een onderzoek naar witwassen van crimineel vermogen, drugshandel, valsheid in geschrifte, oplichting, uitkeringsfraude en leiding geven aan een criminele organisatie. Er zijn invallen geweest in vijftien panden. Volgens verschillende media zijn er ongeveer 170 medewerkers van politie, justitie, Belastingdienst en FIOD ingezet.

WIA-uitkering

Woningen en bedrijfspanden worden sinds 06.00 doorzocht, onder meer een coffeeshop, een growshop en woningen. Bij die doorzoekingen zijn ook specialisten van Defensie actief. Zij zoeken naar verborgen ruimtes. De hoofdverdachte in het grote witwasonderzoek is volgens de Leeuwarden Courant een 37-jarige man uit Leeuwarden. Hij had een WIA-uitkering en verdiende ook geld met witwassen. Een WIA-uitkering keert het UWV uit aan mensen die twee jaar ziek zijn en daardoor minder kunnen werken.

Meld Misdaad Anoniem

In Leeuwarden zijn drie mannen opgepakt. Later heeft de politie in Goutum nog twee aanhoudingen verricht. Bij de invallen (in Leeuwarden en Goutum) zijn onder meer vijf dure auto’s, een jetski, een zeven meter lange speedboot, een jachtgeweer en een handvuurwapen, hard- en softdrugs en zakken met geld gevonden. Er is beslag gelegd op tien panden, met een WOZ-waarde van totaal een miljoen euro.

Het onderzoek kwam tot stand na een tip via Meld Misdaad Anoniem.