Hulpverleners belaagd tijdens oud en nieuw

In verschillende plaatsen in Nederland zijn politieagenten, ambulancebroeders en brandweerlieden bekogeld met glas en vuurwerk. Enkele honderden mensen zouden tijdens nieuwjaarsnacht zijn opgepakt vanwege geweld, brandstichting, belediging, inbraken en openbare dronkenschap.

In totaal brandde tientallen auto's uit. In Waardenburg, Gelderland, moest de ME er aan te pas komen toen een groep van ongeveer 80 personen politieagenten bekogelden met glas en vuurwerk. Ook in onder meer Rotterdam, Gouda en Schiedam moest de ME er aan te pas komen.

Gewonde agenten

In Den Haag werden 66 mensen aangehouden, van wie tien geweld tegen de politie zouden hebben gebruikt. In de hofstad raakte één agent lichtgewond toen hij een stuk vuurwerk in zijn gezicht kreeg. In Drachten kreeg een agente een klap tegen haar keel, waarna ze viel en lichtgewond raakte.

In het Brabantse Veen, waar maandagnacht al honderd jongeren werden opgepakt nadat de politie was bekogeld met vuurwerk en glas, ontstonden nog enkele brandjes. Hier waren geen grote incidenten meer. Een gedeelte van de honderd arrestanten wordt 1 januari weer vrijgelaten.

'Sleepnetmethode kan niet'

Advocaat Erik Thomas, die tientallen van de verdachten in Veen vertegenwoordigd, is verontwaardigd over de manier waarop de politie een deel van de verdachten heeft opgepakt. De ME voerde een charge uit op een kruispunt in Veen, waarna een deel van de jongeren die daar waren, een café invluchtten. De politie heeft toen alle cafébezoekers opgepakt.

'De mensen die ik tot nu toe heb gesproken zijn vooral meisjes van een jaar of 19, 20', vertelt advocaat Thomas tegen de NOS. 'Zij waren in een café aan het feesten en hadden niet door dat er iets aan de hand was totdat de politie het hele café afzette. Deze schepnetmethode, waarbij je iedereen oppakt, kan je niet hanteren.'