Politie en justitie erkennen fout bij bescherming broer kroongetuige

Politie en justitie hebben erkend dat de inschatting van de dreiging voor de familie van kroongetuige Nabil B. niet goed is geweest. De niet crimineel betrokken broer Reduan B. werd op 29 maart vorig jaar geliquideerd.

Niet voorbereid

‘We waren niet voorbereid op een liquidatie’, zegt een vertegenwoordiger van de politie in en gesprek met vier kranten. Er is niet ingezien dat een familielid zomaar vermoord zou kunnen worden. De vertegenwoordiger van de politie en een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie spraken met de kranten op basis van anonimiteit.

Gevoeligheid

Dat doen ze ‘vanwege de gevoeligheid van het dossier’. De kranten brachten eerder berichten naar buiten vanuit de familie B. die liet weten in een hoog oplopend conflict met justitie te zijn over beveiliging en bescherming.

‘Er was geen concrete informatie dat concrete personen levensgevaar liepen’, zegt de politieman, ‘maar we kijken ook altijd hoe voorstelbaar het is dat bijvoorbeeld een familielid van een kroongetuige wordt vermoord. We wisten dat de groep gewelddadig kon zijn en hebben absoluut maatregelen genomen, maar waren niet voorbereid op een liquidatie. Dat onze inschatting onjuist was, is verschrikkelijk.’