Politie en OM lanceren darknet website

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben vandaag een darknet website gelanceerd. Op de site is een overzicht te zien van aangehouden verkopers en gebruikers van online ondergrondse marktplaatsen. Op die marktplaatsen wordt grootschalig gehandeld in onder andere drugs, hacking tools en wapens. 

Het lanceren van de website vond plaats in het kader van Operatie Hyperion, die tot doel heeft om wereldwijd de handel en infrastructuur op het darknet te verstoren. Er deden verschillende landen mee aan Operatie Hyperion waaronder Australië, Canada, Finland, Frankrijk, Nederland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Aanhoudingen

Op de site, die ook via het ‘gewone’ internet te bezoeken is, staat onder andere een lijst van veertien zaken waarin verkopers op het darknet zijn aangehouden. Voor elke zaak is ook bijbehorende informatie beschikbaar. Daaruit blijkt dat de eerste aanhouding van een verkoper op een darknet dateert uit 2013.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam maakte vandaag bekend twee broers van 20 en 26 jaar te gaan vervolgen voor witwassen. Dat gebeurde via bitcoins en grote hoeveelheden cash, die via ingewikkelde constructies, zijn terug te voeren op ondergrondse handel in verboden goederen op diverse darknets, aldus het OM.