Politie ergert zich aan berichten “kinderlokkers”

De politie in Noord-Holland is veel tijd kwijt met valse berichten over zogenaamde “kinderlokkers”. Daarover heeft de politie gistermiddag een persbericht uitgegeven. Met enige regelmaat krijgt de politie meldingen van burgers over “kinderlokkers” die actief zijn.

Hoax

De politie zegt dit soort meldingen altijd serieus te onderzoeken. Maar meestal blijkt na onderzoek dat er geen sprake is geweest van een kinderlokker, maar van een misverstand of een gerucht of grap die als waarheid worden rondverteld (in het Engels een hoax). De politie is daarmee dan kostbare tijd kwijt.

Bang gemaakt

Soms is het zo, dat als de politie de informatie onderzoekt, de oorsprong van dit soort berichtgeving blijkt te liggen in een expres gemaakte foute grap. De politie zegt ook te constateren dat kinderen bang worden gemaakt door indianenverhalen of berichtgeving op internet. Daarom zouden kinderen snel geneigd zijn te denken dat hij of zij te maken te heeft met een kinderlokker en komen ze met een wild paniekverhaal thuis.

Sociale media

Volgens de politie komen er na berichten op social media (zie b.v. hier of hier) vaak meerdere meldingen binnen van kinderlokkers in bijvoorbeeld ‘witte busjes’. De verspreiding van dit soort berichten via social media, heeft veel impact op kinderen en hun ouders. Dit soort berichten wordt veel gedeeld, waardoor ouders angstig worden en kinderen niet meer buiten durven of mogen spelen. De politie spreekt van ‘onnodige onrust’.

De weg vragen

Er zijn bij de politie ook incidenten bekend, waarbij na een hoax-bericht een man doodgewoon de weg vraagt aan kinderen, waarna de kinderen bang thuis komen en denken dat zij ontkomen zijn aan een kinderlokker.

Informeren

De politie dringt er bij het publiek niettemin op aan alert te blijven: ‘Mocht u menen dat er sprake is van een kinderlokker in uw omgeving, meldt dit dan s.v.p. altijd direct aan de politie, bij spoed: via tel.nr.: 1-1-2.’ De politie zegt dat als na onderzoek blijkt dat er een verdachte situatie heeft plaatsgevonden zij dit altijd zelf aan de betrokken bewoners komt vertellen.