Politie: (ex)leden MC’s praten steeds vaker

De politie is hoopvol dat er steeds meer spijtoptanten van motorclubs als No Surrender, Bandidos, Hells Angels of Satudarah willen willen praten tegen de politie. Dat heeft politiecommissaris Pim Miltenburg tegen het Algemeen Dagblad gezegd.

Aankloppen

Miltenburg is de hoogst verantwoordelijke politieman voor de aanpak van MC’s. Hij ziet een ontwikkeling dat mensen hun angst opzij zetten en toch bij de politie aankloppen voor bijvoorbeeld het doen van aangifte. Volgens Miltenburg doorkruist dat een soort verdienmodel van criminele MC’s: (ex)leden mishandelen en vervolgens afpersen.

Rechtszaken

Er komen er barstjes in de “omerta”, zegt hoofdcommissaris Miltenburg tegen het AD: ‘Het is nog een klein aantal, maar gelukkig durven leden steeds vaker aangifte te doen.’

Er lopen nu twee rechtszaken waarin verklaringen van spijtoptanten No Surrender een hoofdrol spelen: in Groningen en in Zuid-Holland.

Miltenburg zegt dat uit ‘onderzoeken’ blijkt dat er veel leden zijn die de clubs willen verlaten, maar dit vanwege de gevolgen niet durven. Volgens hem zijn er de afgelopen jaren ‘vele tientallen bad standings’ geweest, waarbij doorgaans sprake is van geweld en afpersing.

Hoofdcommissaris Miltenburg hoopt dat er snel een verbod op bepaalde motorclubs komt, hoewel hij niet denkt dat het probleem dan zal zijn opgelost.